Categorieën
Archief

Thermische stabiliteit en drift

Drift als gevolg van thermische instabiliteit en seizoeninvloeden: oorzaken, controle en correctiemogelijkheden.

Een verspaningsmachine mag dan geometrisch nauwkeurig zijn, maar positioneert misschien niet altijd zo precies als je zou wensen. Is het eerste werkstuk keurig aan de maat, maar blijken de volgende producten steeds grotere afwijkingen te vertonen, dan is dit vrijwel altijd aan thermische instabiliteit te wijten. Uw machine mag dan geometrisch nauwkeurig zijn maar positioneert misschien niet altijd zo precies als u wenst.

Is het eerste werkstuk keurig aan de maat en blijken de volgende producten steeds grotere afwijkingen te vertonen dan is dit vrijwel altijd aan thermische instabiliteit te wijten. In een markt die steeds hoger eisen stelt aan reproduceerbaarheid met steeds enger wordende toleranties kan de thermische stabiliteit het verschil maken tussen bruikbare producten en “a piece of scrap”.

Er is dus veel te winnen bij het reduceren en beheersen van ’thermische drift’. Vooral voor de ‘high end’ verspaners is dit een uitdaging op zich.  Tot slot van dit artikel een paar nuttige handreikingen waarmee u direct  aan de slag kunt.

Wilt u de volledig tekst lezen? Download dan hier het complete artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *